Alla har vi ägt eller använt någon variant av ett kortspel, förmodligen en ganska alldaglig version. Den har troligtvis gjort sitt jobb och stått för underhållningen i skolkorridoren såväl som i sommarstugan. Det finns trots allt många olika användningsområden för helt vanliga kortlekar. För att inte tala om alla specifika syften en spelkortlek som är riktigt genomtänkt och specialanpassad kan ha. 

Den perfekta lilla gåvan till den som har allt

Alla har vi en vän eller familjemedlem som är extra svår att köpa presenter till. En kortlek kan däremot vara en oväntad, men uppskattad, gåva. Det är något som passar bra till din släkting som tågluffar mycket och behöver underhållning under resan. En häftigt uppsättning spelkort kan även passa perfekt till din polare. Kanske som länge har gått i tankarna om att bemästra korttrick. Din mormor kan bli glatt överraskad av en specialbeställd kortlek med bilder på alla barnbarnen. Det är bara att tänka efter lite och försöka anpassa en speciell kortlek till dina nära och kära. 

Det finns som sagt många olika typer av kortlekar. Det finns bland annat specialkortlekar i plast som många pokerspelare föredrar att använda. Eller en kortlek i miniatyr som är smidiga att ta med sig i byxfickan. Samt kortlekar som förenklar konsten av magi. Det kan vara rätt roligt att titta igenom stora sortiment av anpassade och speciella kortlekar. 

Historien om kortleken

En kortlek är en tämligen vardaglig produkt, men det finns många olika varianter och till många olika tillfällen. Det vanligaste är att kortleken består av 52 spelkort, dessa är sedan uppdelade i fyra olika färger. Färgerna, även kallat sviter, omfattas av fyra olika markeringar. De svarta färgerna består av spader och klöver medan de röda färgerna utgörs av hjärter och ruter. Alla kort har förutom en tilldelad svit även ett siffervärde som avgör kortets helhet. 

Ordet “kort” härstammar från det latinska ordet “charta”, vilket betyder “pappersstycke”. Kortlekens ursprung är dock inte helt självklar. Det finns teorier om att den uppfanns för över 1000 år sedan i Kina. Men det sägs också att det är möjligt att det var Romarriket som var först med uppfinningen. Oavsett hur eller vart den än uppkom så spred sig kortleken fort. Idag finns den många olika varianter i hela världen. Spelkort kan användas till många olika saker. Det finns många olika spel med diverse regler. Det går självklart även att vara kreativ och bygga korthus eller använda dem till att utföra illusioner. Användningsområdet för en kortlek är således väldigt brett. Vissa kortspel är mer mångsidiga och kan användas till flera olika saker. Medan andra speciella spelkort är utformade på ett specifikt sätt. Dessa används enbart till en sak, exempelvis som UNO. 

Kortlekar som samlarobjekt

Förutom att köpa kortlekar på grund av ett genuint spelintresse så finns det många som dessutom samlar på kortlekar. Det finns dock olika anledningar till varför en person påbörjar en samling. Vissa personer gör det för själva hobbyns skull. Andra kan vara mer noggranna med sina inköp och värdesätter samlarvärdet på kortleken mer än dess utseende. Det existerar många typer av specialutgåvor eller begränsade upplagor med en unik design. Den typen av kortlekar kan faktiskt vara värda en hel del. Oavsett av vilken anledning man samlar så finns det flera olika sätt att få tag i en kortlek. Ett sätt kan vara att leta efter äldre upplagor på garageloppis och secondhandbutiker. Har man tur kan man där lyckas göra riktigt billiga fynd. Ett annat alternativ är att hålla koll via sidor som erbjuder auktion. Till sist kan man gå på spelevent och kika på utbudet som finns där.