Närbild på ett badrum i Lund

Drömmer du om ett badrum som känns fräscht, ljust och som kommer imponera på alla dina gäster? Det är du inte ensam om. Ett upprustat badrum kan vara värt att lägga både tid och pengar på. I genomsnitt spenderar vi 6 månader av vårt liv inne på toan. Vilket verkligen är en suverän anledning till att faktiskt rusta upp och renovera din toalett eller våtutrymme. Som tur är kan du som bor i Lund få genomföra ett riktigt snyggt upplyft tack vare riktigt duktiga renoverare.


Vad innebär en badrumsrenovering?

Möjligheterna är oändliga när det kommer till en badrumsrenovering. Antingen rustar du upp vissa element i ditt badrum eller så planerar du en helhetslösning med skräddarsydda lösningar för en mer dramatisk förändring. Det går med andra ord att byta ut hela inredningen och lägga fokus på att få till den perfekta stämningen, stilen och belysningen. Eller så renoverar du exempelvis enbart golv och väggar och återmonterar den befintliga inredningen.

Det räcker oftast med att börja leta inspiration till färgschema, mönster och material för att timmarna ska rusa iväg. Det ska trots allt bli en förändring som passar just din stil och ditt hem. Det finns som tur är många olika stilar att välja mellan. Varför inte satsa på ett modernt badrum med nordiska inslag? Eller känns det möjligtvis lockande att förvandla det till ett rymligt och pompöst utrymme? Kanske passar det bäst med den jordnära inredningen och en härlig spakänsla? Vad du än bestämmer dig för så kommer du säkerligen glädjas varje gång du kliver in i ditt nya och förbättrade badrum.

Det krävs dock en stor skicklighet och kunskap när det kommer till renovering av badrum och våtrum. Därför är det verkligen rekommenderat att hyra in professionell hjälp. Förutom att det blir en garanti för ett bra resultat så ingår oftast vägledning och ett samspel mellan de olika yrkesgrupper som behövs. Dessutom kan nog de flesta av oss komma överens om att det inte är själva renoveringen utan slutresultatet som känns mest intressant. 

Är det någon skillnad på kakel och klinker?

Både kakel och klinker räknas som olika typer av keramik. De är inte särskilt tåliga mot frost och används därför inomhus. Kakel räknas som finkeramik och kan absorbera 10-20% vatten. Det är ett ganska känsligt material och används främst på väggar i badrum eller kök. 

Klinker tillhör istället grovkeramik och har inte lika stor absorberingsförmåga, utan upptar runt 0-6% vatten. Det är ett bra val till exempelvis golv. Om man letar efter ett lågabsorberande material, som tål att användas för både inomhus- och utomhusbruk så är granitkeramik ett riktigt bra alternativ för ditt badrum i Lund. 

Funktionalitet i ett badrum

För att få ett av de bästa badrum i Lund kan det vara värt att klura lite på vilka förändringar som faktiskt krävs. När det kommer till badrumsrenovering så kan det nämligen vara bra att inte bara lägga energi på färg och form – utan även fundera lite på funktionalitet. Vaknar du ofta med frusna fötter när du ska gå på toa mitt i natten – då kan golvvärme vara en tacksam lösning för dig. Införskaffning av en handduksvärmare kanske är ett smart val om handdukarna oftast blir liggandes på golvet. Förutom att de torkar snabbt så får du även en uppvärmd handduk direkt efter duschen, vilket är riktig vardagslyx.  

Något som ofta förbises är tillbehören till badrummet. Återigen går det att fundera på om det ska vara ett kosmetiskt tillägg eller erbjuda mer funktion till ditt badrum. Ett utmärkt exempel är toalettpappershållare; det finns snygga och dekorativa men även de som erbjuder förvaring av dina extra toalettrullar. 

Se till att verkligen reflektera över vilka behov som finns i badrummet. Är det fler som gör sig i ordning samtidigt kanske det kan vara smidigt med fler speglar och bra belysning. Eller så är den nuvarande bristen på förvaring ett krisande behov som längtar efter att bli åtgärdat. Det finns många saker som kan förbättra upplevelsen och oavsett hur många som du faktiskt implementerar så lär ditt badrum få exakt det upplyft som du längtat efter. När du väl bestämt dig för alla ändringar och renoveringen är påbörjad så kan du luta dig tillbaka och invänta resultatet av, förhoppningsvis, ett av de snyggaste badrum i Lund!