I vissa rum kan det hända att man vill ha ett mjukare underlag att gå på. Sovrum är oftast sådana ställen. En heltäckningsmatta gör att golvet känns mjukare och varmare att gå på men det finns andra fördelar. Bland annat så bidrar det till en förbättrad luftkvalitet i hemmet. Det kan även förbättra ljudmiljön i rummen. En heltäckningsmatta lägger man därför ofta i rum där man vill dämpa buller. Även om det är vanligast med heltäckningsmatta i sovrum så går det att lägga i vilket rum helst. Dock ska man undvika att lägga det i våtutrymmen som badrum eller andra våtutrymmen. 

Skulle man vilja ha en heltäckningsmatta i hallen finns det slitstarka mattor som fungerar för det. Även om den skulle utsättas för grova skor och mycket smuts och fukt. Det finns alltså olika sorter beroende på var man ska ha sin heltäckningsmatta. Det finns även de mattor som klarar av både husdjur och spill. 

Hur lägger man en heltäckningsmatta i Stockholm?

Det finns oändligt många valmöjligheter när man ska välja heltäckningsmatta i Stockholm. Att lägga själva mattan är dock enklare än de flesta tror. En någorlunda händig person kan relativt enkelt lägga en heltäckningsmatta på under en dag oftast. Olika golv kräver dock olika tekniker för att få på plats. Men generellt sett så är det enklare än att lägga exempelvis ett trägolv eller liknande. 

Först och främst börjar man med att tvätta av underlaget där heltäckningsmattan ska ligga. Man måste även se till att alla golvlister är avlägsnade innan man börjar. Sedan är det bara att rulla ut sin heltäckningsmatta. För att den ska ligga på plats kan man sedan fästa den med dubbelhäftande tejp. I vissa fall kan man behöva limma fast mattan vilket kan göra en större påverkan på golvet. Det gäller dock oftast bara i riktigt stora rum. 

Kan man fästa mattan med tejp har den väldigt liten påverkan på golvet. Något som gör att man enkelt kan ta bort den om man skulle ändra sig. Man kan lägga mattan ovanpå ett annat golv och byta tillbaka igen. En heltäckningsmatta är ett mycket enkelt och ganska billigt sätt att få ett helt nytt rum. Eftersom golvet gör så pass stor skillnad för rummet som helhet.

Hur sköter man heltäckningsmattan?

En heltäckningsmatta kan vara lite svårare att sköta om än ett vanligt golv. Mest tack vare att damm och liknande lägger sig i mattan istället för ovanpå golvet. Dock är det problemet enkelt löst. Det enda man egentligen behöver är en stark dammsugare som klarar av att göra rent. Det är bra att ha flera olika munstycken på dammsugaren för att få bort all smuts.

Om man har haft sin heltäckningsmatta i flera år kan det vara bra att göra en ordentlig rengöring. För att göra detta kan man anlita ett speciellt företag som jobbar med detta. Det är oftast mycket enklare än att försöka göra det på egen hand. Dessa företag har alla de verktyg som krävs för att din heltäckningsmatta ska bli som ny. 

När man köper en heltäckningsmatta kan det vara en god idé att köpa lite extra. Det kan vara bra att ha i framtiden om mattan skulle gå sönder. Då kan man enkelt byta ut den delen av mattan som gått sönder. Lyckas man göra det snyggt behöver det inte synas alls tack vare mattans lugg. Anledningen till att man ska köpa lite extra material direkt är enkel. Det kan vara så att den modellen eller färgen inte finns kvar i framtiden. Då kan det vara i stort sett omöjligt att hitta en matta i samma färg och material. 

För- och nackdelar med en heltäckningsmatta 

Fördelarna med en heltäckningsmatta är som sagt att den är mjuk och skön att gå på. Textil är dessutom varmare för fötterna att gå på. Det gör att man kan gå barfota på sin heltäckningsmatta även en kall vinterdag. De har ljuddämpande egenskaper vilket är skönt i ett sovrum där man vill ha tyst och lugnt. Ser man till att dammsuga mattorna regelbundet är de även enkla att hålla rena. 

Det finns inte så många nackdelar att rapportera angående heltäckningsmattor. Det enda man bör tänka på att de kan få belastningsskador om man ställer tunga möbler ovanpå. Det som händer då är att de blir något tillplattade. Det kanske inte är så snyggt om man ofta möblerar om. Men om man inte gör det så spelar det inte så stor roll. 

När man ska välja en heltäckningsmatta i Stockholm är det enbart ens egna åsikter man bör tänka på. Eftersom det inte finns några direkta generella nackdelar med dessa mattor. Om man själv kommer tycka att det är snyggt och praktiskt, är det troligtvis ett bra val. För den enda som kan svara på om det passar i ditt hem är du själv.