En duschkabin är en kabin som har en dusch installerad i. Svårare än så är det inte. Men trots det tog det flera år innan jag kom på vad jag skulle ha för lkösning på dusch till tvättstugan.

Kortfattat kan man säga att en kabin är en konstruktion som är byggd av antingen hårdplast eller glas. Den absolut största fördelen med en duschkabin är att vattnet från duschen stannar i kabinen och inte sprider sig över hela badrummet. Kabinen brukar i det långa loppet vara en billig investering eftersom en duschkabin har en väldigt lång livslängd och faktiskt inte är så jättedyr att köpa in.

Jag tog inte den dyraste

Det finns duschkabiner i många olika prisklasser och vill man ha en riktigt kvalitativ dusch brukar man få betala ganska mycket precis vid inköpet. Men fördelen med att köpa en kvalitativ kabin direkt är att livslängden är väldigt lång. En duschkabin sköter sig för det mesta själv men en viss tillsyn och service bör man göra. Exempelvis är det väldigt viktigt att man kontinuerligt rengör duschkabinen från kalklager och annat smuts som den lätt samlar på sig. Ju längre men låter smuts och kalk sitta på kabinen desto svårare blir det att bli av med det. Om man har för vana att rengöra duschkabinen minst en gång i veckan gör man sig själv en stor tjänst och duschkabinen håller sig fräsch under en mycket lång tid.

Som tidigare nämnt finns det duschkabiner av plast och av glas. De kabiner som är gjorda av plast brukar ofta vara något billigare i inköpskostnad. Trots att glaskabiner är något dyrare att köpa in är det ändå många som väljer en duschkabin som är tillverkad av glas. Glas brukar vara lättare att hålla rent under en lång tid och en glaskabin är också väldigt snyggt att ha i badrummet.

Många olika modeller gjorde valet svårt

Det finns duschkabiner i olika konstruktioner. Exempelvis finns de kabiner som har två dörrar för att man enkelt ska kunna kliva in och ut ur duschkabinen. Men det finns även duschkabiner som bara har en dörr och som är mer kompakta. Man bör noggrant mäta sitt utrymme innan man införskaffar sig en så att man vet att den får plats. De flesta kabiner tillverkas enligt standardmått som tydligt beskrivs på produktbeskrivningen. Utöver bredden är det extremt viktigt att mäta höjden på sitt badrum. Man bör helst ha en liten bit tillgodo upp till taket för att enkelt kunna öppna och stänga kabindörrarna.

Smarta duschkabiner

En annan fördel med en duschkabin är att det brukar finnas möjlighet för förvaring av duschtillbehör inbyggt i kabinen. Det kan exempelvis vara inbyggda hyllor för att ställa schampo och tvål på. Duschkabiner säljs bland annat av större byggfirmor och utbudet på kabiner brukar vara förhållandevis god. Om man inte hittar en kabin som stämmer överens med måtten i sitt badrum finns det möjligheter till att beställa specialanpassade duschkabiner. Det är en fördel för personer som har badrum i lite udda mått. Det finns till och med kabiner med inbyggda högtalare, och telefonhållare så att man kan använda touchen utan att telefonen blir blöt. Detta kostar såklart lite mer så det blev ingen sån för mig den här gången.

Sammanfattningsvis kan man säga att den största fördelen med en duschkabin är att man håller vattnet på en och samma plats i badrummet. En duschkabin installeras över en brunn som vattnet i duschen kan rinna ner i på ett naturligt sätt. På så sätt får man också en fördel i form av att risken för vattenskador i badrummet minskar.

Bilden är tagen direkt från leverantören, men en sån här blev det.