Det blev två inlägg idag! Jag sitter faktiskt och funderar på lite hur jag ska göra med rabatterna. Jag har en buske i trädgården som jag mer än gärna hade velat försöka skulptera lite. Men jag har aldrig gjort något sådant själv. Lite därför det hade varit spännande att göra. Vad tror ni att man behöver för att göra arbetet lättare?

Efter lite googlande

Nu när jag har googlat lite så hamnade jag på Gårdsmans hemsida. De hade ju allt för trädgården där! Otroligt mycket. Jag hamnade på sidan om trimmer och röjsåg, känns ändå mest logiskt om det är en buske eller häck man ska trimma. Jag trodde det endast skulle finnas massa stora saxar man ser på film. Men nej! Jag hittade den sötaste lilla batteridrivna busktrimmern från Gardena.

Beställt en trimmer!

Kollade runt lite och bestämde mig för att beställa den. På bilderna på Gårdsman så verkar den ju hur smidigt som helst att använda. Kan ju även använda den runt rabatterna och där jag inte riktigt vill köra med gräsklipparen. Väntar hur spänt som helst efter den nu. Lustigt att man ska gå och bli glad som ett barn på julafton när man väntar på en trimmer? När man är lika gammal som jag, haha.

När jag använt den

Jag ska försöka uppdatera det här inlägget när jag väl har använt den. Eller jag kanske gör ett nytt inlägg. Det märker vi såklart. Allt för er, mina läsare, och för att ni ska få se hur en busktrimmer funkar. Alla recensioner jag i alla fall läst om Gårdsman säger att de verkar vara en riktigt bra affär. En affär med bra priser och snabb frakt. Låter ju jättebra!

Vad är det för skillnad på en röjsåg och trimmer?

För ett otränat öga kan det verka som att en röjsåg och en trimmer är samma sak. Men nu när jag har läst på lite så har jag insett att det är två olika verktyg. Med två ganska olika användningsområden. Kort sammanfattat så används en trimmer oftast där man inte kan nå med sin gräsklippare. Vid rabattkanter och liknande. En röjsåg däremot kan man använda för att rensa bort större grenar och sly.

Oavsett om man väljer en röjsåg eller en trimmer finns det dessutom olika drivmedel. Vissa modeller drivs av bensin medan vissa drivs av el eller batterier. Som jag nämnde innan valde jag en som drivs av batterier. Dels är det mer miljövänligt vilket är ett stort plus! Men det är även väldigt smidigt eftersom man inte behöver tanka den eller så. En eldriven modell måste hela tiden vara inkopplad i ett eluttag. Det tyckte jag kändes lite osmidigt. Då kan man ju bara använda den nära sitt hus som man inte har en jättelång skarvsladd.

I slutändan handlar det ju, precis som allt annat, att hitta den som passar en själv bäst. Det är det allra viktigaste för att man ska bli nöjd tror jag. Annars blir det ju inte speciellt kul att använda sin nya maskin heller. Om man skulle köpa en jättestor och tung röjsåg till små arbeten i sin trädgård till exempel. Då kommer det bara kännas jobbigt att släpa ut en jättestor maskin varje gång.

Tillägg:

Nu har jag testat min nya maskin! Jag måste säga att jag är väldigt nöjd! Busken är numera mycket mindre vildvuxen, och kanske något sned. Det är inte helt lätt att skulptera buskar om man inte gjort det innan kan jag säga! Men jag tror att resultatet kommer bli helt annorlunda sedan när jag fått kläm på det.

Men tillbaka till min nya trimmer. Den är väldigt lätt att hantera, väger inte speciellt mycket och känns väldigt ergonomisk. Handtagen är klädda i gummi vilket gör den väldigt skön att hålla i. Den vibrerar väldigt lite vilket känns skönt eftersom det tar en stund att få ordning på alla löv. Eftersom min trimmer drivs av batterier behöver den såklart ladda ibland. Men batteriet räcker lätt till att trimma busken och lite vid uteplatsen. För att vara på den säkra sidan har jag alltid laddat den mellan användningarna. Ska man göra större arbeten kan man ju köpa extra batterier till maskinen. Då kan man bara byta när det tar slut och på så sätt använda den mycket längre. Måste säga att det känns väldigt bra att kunna arbeta utan att släppa ut avgaser dock. Ångrar inte en sekund att jag valde en batteridriven trimmer.

Jag har även testat att använda den för att klippa gräset bredvid uteplatsen. Där når inte riktigt gräsklipparen. Även detta fungerar alldeles utmärkt! Jag har aldrig haft en så välskött trädgård som jag har just nu.

Mina 5 tips inför köp av röjsåg eller trimmer:

  1. Välj efter ditt behov.

Det är väldigt onödigt att köpa en dyr värsting-modell om du bara ska göra småsaker som jag. Satsa på en lite billigare då!

  1. Läs recensioner!

Innan jag köpte min trimmer läste jag mängder med recensioner online. Då kan man få en bra överblick över vilka modeller och märken som är bäst. Utgå även här från ditt eget behov.

  1. Välj inte efter pris.

Även om jag tidigare sagt att man inte ska köpa en onödigt dyr maskin. Så ska man inte heller göra motsatsen. Om man väljer den billigaste bara för prisets skull är det inte säkert att man blir nöjd. Och då har man slösat sina pengar, hur billig den än var.

  1. Köp inte en för avancerad maskin

Om det är något jag märkt så är det att vissa trimmers och röjsågar är väldigt avancerade. Om du som jag är nybörjare är det inte så bra att satsa direkt på en sådan. Då kan det hända att man inte förstår hur den fungerar och inte kan använda den.

  1. Be om hjälp

Om du känner dig osäker så är det alltid bäst att ta hjälp av en expert. Det finns många skog- och trädgårdsbutiker dit man kan gå och få rådgivning. De kan oftast berätta för dig exakt vilken maskin som passar bäst för just dig. Du ska dock inte lita blint på försäljare, se till att även göra egen research. Då har du en bra grund att stå på inför köpet!

Lycka till nu alla där ute som ska köpa en trimmer eller röjsåg! Jag är övertygad om att det kommer gå bra. Och att du kommer hitta en modell som passar just dig och din trädgård.