Har ni någon gång kollat på TV-program från Amerika där någon agerar berättarröst i bakgrunden, och via röstinspelning berättar vad som händer? Det har jag gjort och sedan dess har jag alltid drömt om att vara med om det själv. Nu hände det.

Jag har velat anställa en berättarröst så länge jag kan minnas, lika länge har min mor förvägrat mig detta och ständigt pikat, sårat och diskriminerat mig varje gång jag vädrat denna tanke. Mina vänner drömde om kattungar, prinsar och ravioli, jag däremot kunde inte för allt i världen sluta tänka på röstinspelning – och en berättarröst.

röstinspelning pågår

Mitt livs voice over

Ibland brukar jag gå bland folk och vara berättarröst åt mig själv, de flesta kollar konstigt på mig. Två gånger hag jag även brottats ner och skickats till en vårdinrättning. En gång tog det tre veckor innan jag kom ut, men överlag brukar jag få viss förståelse när jag förklarar. Allt jag vill är bara att någon dikterar mitt liv, inte bara för mig utan också för eftervärlden.

Ibland brukar jag tänka på vad jag lämnar efter mig när jag avlidit. Hur ska någon kunna känna till alla mina bragder och bravader, när ingen spelar in det? Filma kan jag göra själv tack vare dagens teknologi, men berätta samtidigt som jag lever är svårt. Jag är huvudpersonen i mitt drama, och kan inte utöver att leva också berätta. Länge trodde jag att det var möjligt, men jag har smärtsamt nog insett att det är omöjligt.

en voice over kan ändra allt

Röstförmedlingen väckte min själ

Insikten följdes av sju dystopiska och sorgfulla år. Inte ens Ansgar kunde muntra upp mig under den här tiden, allt jag kunde tänka på var min uteblivna möjlighet att narratera mitt liv och förse eftervärlden med det. I två timmar och tjugotre minuter grät jag dagligen, för att påminna mig om mitt livs sorg. Jag kände mig tom och orkeslös. Hur skulle röstinspelning nu kunna ske, detta bedårande, livsnödvändiga ting vi människor är beroende av idag.

Sju år senare skedde ett mirakel. Jag fick höra om en tjänst, en så kallad röstförmedling, där någon individ skulle kunna narratera alla år av bildmaterial jag insamlat från mitt liv. Vi pratar om 14400 timmar material. Äntligen skulle det kunna bli möjligt, det jag så länge drömt och fantiserat om.

Tack Kert Barlsson – för allt

Valet föll på Kert Barlsson, verksam i Skara. Med sin vana från entreprenörskap, viss politisk framgång och härliga dialekt var han ett självklart val. Några dagar senare hade han orimligt nog spelat in röst till allt material, sa han iallafall. Betalningen var gjord och även om det kostade en hel del var det värt det. Äntligen kan min framtida avkomma se vad jag var med om, och inte bara det – utan också höra.

kert barlsson bidrog med röstinspelning
Kert Barlsson, bidrog med en rökig stämma.

Ibland tror jag att vi ser livet för mycket, utan att höra. Vi går muteade genom livet. Våga öppna öronen, våga spela in, våga använda röstinspelning. Det gjorde jag, och det ändrade mitt liv markant. Sju år av mörker och motgång vändes till framgång och dans direkt. Det var bara en röstinspelning bort.

Inom en inte för snar framtid kommer vi att producera ”Livet, motgången, tekoppen” och sälja till allmänheten. Du kan redan nu förhandsboka genom att lämna en kommentar på inlägget.

Vi hörs.

Vänligen, Emma