Att inreda sitt kök och sin matplats kanske låter enklare än vad det är. Det är inte bara möblerna som avgör känslan i hemmet utan även inredning, placering av möblerna och alla färgval. För att man skall trivas runt köksbordet och för att rummet ska kännas enhetligt så kan det vara bra att tänka igenom helheten innan man inhandlar bord och stolar till matgruppen. Känslan är något som man bör ha i åtanke när man går igenom valet av färg och material. Vad vill du ha för känsla när du sätter dig ned vid matbordet? Vill du ha en harmonisk känsla så passar det bäst med nedtonade färger på både textiler, dekorationer och möbler. För denna typ av känsla hade jag låtit naturen tagit plats kring bordet, möbler av träslag, mycket växter på och kring matplatsen och mycket dova och mysiga färger på inredningsdetaljerna. Jag hade också valt ett runt bord där alla känner sig välkomna att vara med i diskussionerna runt middagsbordet.

Matgrupp från https://www.nordiskarum.se

Föredrar du hellre den skandinaviska designen och vill åt en mer modern känsla så skulle jag rekommendera att inreda matgruppen med ett vitt bord och mindre trädetaljer. Detta i kombination med en mer stilren och enkel inredning med inte så mycket färg och form. Här hittar ni fina matgrupper som passar alla.

Det finns många olika tips och trix för att lyckas med stylingen av sin matgrupp. Jag har listat några punkter som jag tycker att man ska ha i åtanke.

8 bästa tipsen när du inreder din matplats:

  • Välj ett runt bord om du vill ha mer och längre samtal runt bordet.
  • Sitter ni ofta vid er matplats, välj då en skön och bekväm stol.
  • Finns det möjlighet så placera bordet nära ett fönster.
  • Välj olika färger på stolar och bordet, det skapar mer liv.
  • Träbord ger lugnare intryck än svart och vitt.
  • Välj olika modeller på stolarna om du vill skapa en mindre stel miljö.
  • Välj en dimbar lampa som passar bra ihop med din matgrupp.
  • En matta under bordet ger en härligare känsla.
  • Kolla på måtten på stolarna du tänkt köpa till matbordet. Får du in rätt antal sittplatser?
  • Vill du ha två sittplatser på varje bordsända bör bordet vara minst 100 cm brett.

Hur ska man då tänka när man kombinerar inredningsdetaljerna med matsalsmöblerna?

Förutom att det ska matcha med varandra och skapa den rätta känslan som man är ute efter så skulle jag säga att man ska tänka unikt. Varför ska du inreda som alla andra på sociala medier? Utgå ifrån dig själv och skapa ett hem med en personlig touch. Det kommer att bli ett genuint och hemtrevlig hem där alla vill hänga.

Ett bra tips är att kombinera nya och moderna detaljer med lite äldre loppisfynd. Gillar du inte den gamla stilen så kan man enkelt förvandla en gammal ljusstake till en modernare variant med lite färg och fantasi. Att återanvända prylar och kombinera dessa med nya saker är verkligen modernt i dagens alltmer miljömedvetna samhälle. Våga experimentera för att hitta den effekt som du föredrar vid din matplats!

Stort utbud av matgrupper hittar du här.