Klottersanering har verkligen gjort situationen hemma bättre. Förra veckan bestämde sig ett gäng ungdomar för att vandalisera vårt lägenhetshus. Resultatet blev jättemycket fult klotter på hela byggnaden. Därför bestämde vi oss för att kontakta en firma som kan det där med klottersanering. Självklart blev alla i byggnaden frustrerade, vi tyckte samtliga att det var väldigt onödigt. Nedan listar jag några tips för att minimera risken för att dessa bovar dyker upp igen.

Det kan vara svårt att hålla ordning på allt. Svårare blir det om människor avsiktligen förstör saker och ting. Klotter är en sådan sak som inte går att försvara sig mot. Det händer och då är det viktigt att man känner till hur man sanerar det. Något som inte alltid är så enkelt som man hade velat att det skulle vara. Framförallt är det inte alltid samma process som måste genomgås utan beror på vad det är för typ av färg som använts. Sedan kan det försvåras av storleken på klottret och vilken utrustning man har tillgänglig. Alla har inte en högtryckstvätt som kan användas och det är inte heller något som exempelvis ska användas på trä. Därför kan det vara svårt att veta vad man ska och inte ska använda när man klotter sanerar.

Det som dock kan vara bra att tänka på är om klottret finns på en redan målad vägg. Det kan nämligen öka risken för att det blir svårare att få bort. Om det är betong eller annan omålad yta kan det vara betydligt enklare, även om det kan ta tid och energi att få bort allt.

Klottersanering, 5 avgörande tips

När man upptäckt klotter, är det viktigt att så fort som möjligt åtgärda det. Då kan den här guiden om klottersanering, 5 avgörande tips vara en bra början för att få bort klotter.

Tips 1:

Åtgärda alltid klottret så fort som möjligt. Det blir alltid enklare om man börjar saneringen innan färgen riktigt hunnit sätta sig.

Tips 2:

Om det är en trävägg som är målad, kan det vara svårt att få bort klottret utan att skada färgen eller träet. Då kan man överväga att skrapa bort färgen under klottret och sedan måla över allt. Det kan vara enklare än att använda klotterborttagningsmedel. Om det är en målad trävägg ska man aldrig använda en högtryckstvätt.

Tips 3:

Om det är en betong eller tegelvägg, kan det vara betydligt enklare att använda en högtryckstvätt i kombination med klotterborttagningsmedel. Det gör allt mycket enklare och du får snabbare bort klottret.

Tips 4:

Beroende på klotter och storleken på det kan det ibland vara enklare att måla över det om det är möjligt. Något som inte alltid är det enklaste att göra om det finns risk för att klottret lyser igenom.

Tips 5:

Undvik att använda rengöringsmedel som skadar väggar, använd därför alltid rengöringsmedel eller klottersaneringsmedel som passar för väggen där klottret finns. Det kommer att minska risken för eventuella skador och det bästa är att använda så skonsamma medel som möjligt.

Klotter går tyvärr inte att undvika helt och hållet om man äger en fastighet. Man kan göra mycket för att minska risken, främst genom att hålla utsatta områden belysta. Det minskar nämligen risken för att någon kommer att klottra där.

Annars finns det inte mycket man kan göra för att undvika klotter utöver att sanera det så fort som möjligt och hålla området under uppsikt. Mer kan man tyvärr inte göra men man lär sig fort vad som fungerar bäst på ens väggar för att klottersanera.