Historiskt sett är balsamicon eller den äkta balsamvinägern inget nytt fenomen som ställs fram på bordet. Balsamvinägern härstammar från tiden då de gamla romarna framställde druvmust genom kokning och använde det för såväl medicin som matlagning. Troligtvis har romarnas tycke för smak satt prägel på det italienska köket. Som i sig har spridit sig världen över i en slags kulinarisk globalisering. Balsamicon har en perfekt balsans mellan syrlig och söt smak. En skillnad beroende på andel druvmust som vinäger innehåller gör att olika sorters balsamico smakar aningen olika och lämpar sig till såväl förrätt, huvudrätt som efterrätt.

Vad är äkta balsamico?

Balsamico eller balsamvinäger (som i grund och botten är samma sak) framställs under säkra former för att kunna garantera sin äkthet samt höga kvalitet. Den vanliga balsamvinägern som man köper i affären är oftast tillverkad av vin, vilket inte är godkänt i äkta balsamvinäger. För att den ska få kallas äkta ska den vara tillverkad av druvmust. Äkta balsamvinäger får också enbart framställas och tillverkas i provinserna Modena, Reggio och Emilia. För att skärpa äktheten ytterligare får enbart lokalodlade druvor användas i framställningen av äkta balsamico. 

Olika klassificeringar av äkta balsamvinäger

Eftersom det finns en hög begränsning och säkerhet kring hur balsamvinägern ska hålla sin kvalitet så finns det också två olika beteckningar eller klasser för äkta balsamico eller äkta balsamvinäger: I.G.P och D.O.P. 

Ju mer exklusiv din balsamico är ju högre rankar den. De mest exklusiva och äkta balsamicon har beteckningen D.O.P. Den D.O.P-märkta balsamvinägern består till 100 procent av koncentrerad druvmust och är lagrad under minst 12 år. D.O.P-märkta balsamicon kan vara svår att få tag på, men får du tag på den kan du slås av det höga literpriset. Bli inte förvånad om en balsamvinäger av högsta klass har en prislapp över 10 000 kronor litern. Vilket kan vara svårt att motivera när du ska använda din nyinköpta balsamico på mozzarellan eller tomaten en vanlig fredagskväll. 

I.G.P är å andra sidan mer rimlig, samtidigt som även den märkningen indikerar hög klass på den äkta balsamicon. I.G.P-beteckningen innebär att balsamicon består av en blandning av druvmust och vanlig vinäger. 

Användning i matlagning

Balsamvinäger är verkligen en personlig favorit när det kommer till matlagning. Jag använder det hela tiden, kanske lite för mycket enligt många andra. Den söta syrliga smaken kan verkligen piffa upp det mesta. Jag som äter mycket sallad kan verkligen rekommendera balsamico. Dock finns det en mängd olika sorter, och olika sorter passar vid olika tillfällen. När det gäller sallad så föredrar jag en lite syrligare sort att ringla över. Det ger en helt ny smak på salladen. Om man ska använda den i matlagning så föredrar jag dock en lite sötare balsamvinäger. En grillmarinad exempelvis är ingenting utan en riktigt bra balsamico!

Jag beställer ofta balsamvinägern på internet. Där finns det ett otroligt brett utbud jämfört med den lokala mataffären. Jag som gillar att testa nya smaker tycker det är härligt att kunna välja och vraka mellan olika smaker och sorter!